Recept

Cheap week, alla rätter kostar under 15 kr/portion

Måndag: Stekt ris med zucchini

Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
Värm olivolja i stekpannan tillsätt curry och eventuellt andra kryddor av eget tycke.
Stek ris, zucchini, paprika, lök och vitlök.
Komplettera med riven vitkål och rivna morötter.
Toppa med havreyoghurt, pressad citron och färsk basilika.

Tisdag: Daal – indisk linsgrytan

Koka upp röda linser i en kastrull, se koktid på förpackningen.
Värm olivolja i stekpannan tillsätt curry och spiskummin.
Stek sojafärs i pannan och lägg efter hand till övriga torra ingredienser, lök, vitlök, kikärter, svarta bönor. Låt steka några få minuter så att de får en yta.
Tillsätt sedan krossade tomater, kokosmjölk och tamari soja.
Låt puttra några minuter och krydda lite extra vid behov.
Komplettera med halva tallriken grönt i form av riven vitkål, morötter och skivad gurka.
Havreyogurt med citron och chilipeppar utgör såsen.

Onsdag: Sötpotatis och rotfrukter i ugn

Enklare än så här blir det inte.
Sätt ugnen på 200 grader om du har varmluft annars på 225 grader.
Hacka, tärna eller skiva sötpotatis, morötter och lök.
Häll på olivolja, krydda med salt och peppar innan plåten/formen körs in i ugnen.
Låt det gå ca 10 min innan övriga ingredienser i form av paprika, broccoli, zucchini och svarta bönor tillsätts. Ta då ut hela formen och ställ på spisen/hällen undvik att jobba i ugnen.
Vänta sedan ytterligare ca 10 min tills rätten har fått en fin yta innan den tas ut ur ugnen. Om man vill kan man sätta på grill sista 5 min för att få ännu mer krispig yta och mer färg.

Torsdag: Bulgursallad

Koka bulgur enligt anvisning.
Värm olivolja i stekpannan tillsätt salt och stek sedan färsk grönkål 2-3 minuter.
Hacka gurka och vegansk fetaost (gjord på kokosolja och sojabönor).
Riven vitkål och rivna morötter blir som vanligt basen i salladen.
Havreyoghurt med pressad citron och chilipeppar består såsen av.
Toppa gärna med extra olivolja och örtsalt.

Fredag: Fastefredag – och inte bara för att det är cheap week

Den mest underskattade måltiden är den som inte blir av. Inget som rekommenderas för den som har eller har haft ätstörningar men absolut för den resterande majoriteten. Observera att det inte handlar om någon typ av självsvältande bestraffning. Tvärtom mår våran kropp bra av att ibland få rensa systemet och vila från de påfrestningar det innebär att hela tiden bearbeta ny föda. Energin finns redan i kroppen den är bara ovan att behöva leta fram den eftersom den hela tiden får mat med jämna mellanrum.

Positiva upplevelser jag själv haft från 24 timmars fastande är att kroppen lärt sig hitta ny energi även utan att jag ätit något, en jämnare energinivå under hela dagen och kroppens signaler gällande hunger/mättnad blir mer korrekta. Det sistnämnda leder till att jag lär mig äta för att jag är hungrig och behöver energi inte för att jag är stressad, uttråkad eller för att klockan råkar vara 12.

Var givetvis försiktig när du testar fastande och är du osäker på vad du klarar av kontakta en läkare eller kostrådgivare.